Megérkezett a Cygnus űrhajó az ISS-hez

iss040e063769_0

Az Orbital Sciences vállalat utánpótlást szállító Cygnus teherűrhajója szerda délután sikeresen elérte a Nemzetközi Űrállomást (ISS).

A Cygnus 400 kilométerrel a Föld felett haladva, rakétafúvókái segítségével lassan megközelítette az űrállomást, egy az alatt 9 méterrel található virtuális dobozba parkolva. Az űrállomás parancsnoka, Steve Swanson a kanadai robotkar segítségével befogta az űrhajót. Ezt követően a houstoni földi irányítók a robotkarral a Föld felé néző Harmony modulhoz csatlakoztatták.

Az asztronauták szerda délután kinyitották a Harmony modul és a Cygnus közötti zsilipet, hogy megkezdjék a 1494 kg-nyi felszerelés, ellátmány és csomag átvitelét az űrállomásra. A szállítmányok közt van élelem, a 6 ISS-en dolgozó asztronauta számára, az emberi test súlytalanságra való reakcióját vizsgáló kutatási eszközök, az űrállomás állapotát fenntartó felszerelés és 32 miniatűr műhold, amelyeket az űrállomás japán kutató moduljából állítanak majd pályára.

A Cygnus vasárnap indult el egy Antares rakéta csúcsán, a NASA Wallops űrközpontjából, ami Virginia keleti partvidékén található. Az Orbital cégnek 1.9 milliárd dolláros szerződése van a NASA-val, hogy 8 ilyen logisztikai küldetést teljesítsen 2016-ig. Elon Musk Space X cégével is hasonló szerződés van érvényben, annyi különbséggel, hogy a Space X Dragon űrhajója képes a Földre kísérleteket és mintákat visszahozni.

Forrás: Wikipedia

A Cygnus augusztus 15-én fogja elhagyni a Nemzetközi Űrállomást. Az irányítók a Csendes-óceán felett léptetik majd be a légkörbe, ahol visszatérés közben az űrállomás szemetével és más felesleges eszközökkel együtt el fog égni.

via Spaceflight Now

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.