Már látszik a Rosetta üstökösének felszíne!

pia18418-640

Az ESA Rosetta űrszondájának kamerájával készült friss felvételeken, már felszíni részletek is látszanak a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstökösön. A jelenleg elérhető képek legjobb felbontása 100 méter/pixel.

Ahogy az már a korábbi adatokból egyértelművé vállt, a 67P egy kisebb és egy nagyobb darabból állhat. A kettőt összekötő régió különösen érdekesnek tűnik, mert fényesebb az üstökös magjának többi részénél. Ezt okozhatja eltérő összetétetel vagy különböző szemcseméret is.

Forrás: ESA

Bár az 5500 kilométeres távolságból készült felvételek még mindig nem fednek fel minden részletet, a kutatókat az idáig látottak a 103P/Hartley üstökösre emlékeztetik. Azt a NASA Deep Impact/EPOXI űrszondája vizsgálta 2010 novemberében. A Hartley felszíne a két vége felé durvábbnak mondható, középen viszont sokkal simább. A kutatók szerint ez azért van, mert az a régió az üstökös tömegközéppontja, így a kidobott, de a test gravitációs terét el nem hagyó anyagok itt rakódnak le. Azt még nem tudni, hogy ez igaz-e a 67P esetén is.

A következő hetekben a Rosetta irányítói szeretnék analizálni a felszín különböző részeinek spektrumát, feltárva ezzel annak összetételét. Ezzel egy időben, a kamerák által szolgáltatott adatok segítségével el fogják kezdeni összeállítani az égitest részletes, 3D képét.

A tervek szerint a Rosetta augusztusban fog pályára állni a 67P körül, novemberben pedig a Philae leszállóegység leereszkedik a felszínre.

Rosetta_spacecraft

Ez az első űrszonda, amely a Nap körüli pályáján követni fog egy üstököst és leszállóegységet bocsát annak felszínére.