Ebolával fertőzött majmokat mentett meg a ZMapp gyógyszer

Forrás: Nature/Thomas W. Geisbert

A Nature weboldalán augusztus 29-én publikált szakcikkben, Xiangguo Qiu és munkatársai bejelentették, hogy a három antitest keverékét tartalmazó ZMapp anti-virális gyógyszer teljes egészében megvédte a kísérletben használt rhesusmakákókat az Ebolával való fertőzést követően.

Rendkívül lényeges, hogy 5 nappal a vírussal való megfertőződés után is képes volt a majmokat megmenteni a terápia, amikor az állatok már nagyon betegek voltak és súlyos tüneteket mutattak. Egy a kutatásban részt nem vevő virológus szerint, ez nagyjából 7-9 napos limittel lehet azonos az ember esetén. Általában az Ebola első komoly tünetei 8-10 nap után jelentkeznek.

Ezek az eredmények a ZMapp-et az első hatékony Ebola gyógyszerré teszik.

"Itt bemutatjuk, hogy monoklonális antitestek egy kombinációja (ZMapp), optimalizálva két korábbi antitest keverékből, képes megmenteni a rhesusmakákók 100%-át ha a kezelés a vírusnak való kitettséget követően 5 napon belül megkezdődik"

- írják összefoglalójukban a cikk szerzői.

A kutatás során az egyenként 6 állatból álló 3 darab csoportot megfertőzték az Ebola vírussal, majd pedig három dózisnyi ZMapp-al kezelték őket. Az első csoport 3, 6 és 9 nappal, a második 4, 7 és 10 nappal, a harmadik 5, 8 és 11 nappal a fertőzés után kapta meg a kezelést. Rendkívüli módon, mindegyik állat túlélte a kísérletet és 21 nappal a fertőzés után nem volt már detektálható a vírus a szervezetükben. A gyógyszer képes volt egy olyan majmot is megmenteni, amely testének 70%-át már belső vérzés érintette. A kísérletben kontrollként használt három állat elpusztult.

Érdemes hozzátenni, hogy a szerzők a vírus Kikwit variánsát használták a kutatás ezen részében, mert nem volt időben elérhető a jelenlegi Nyugat-afrikai járványt kirobbantó guineai törzs. Ugyanakkor később kimutatták, hogy sejtkultúrákban a Zmapp blokkolja a guineai vírus törzs replikációját.

A ZMapp kifejlesztése és a majmok kezelésében, az Ebolával való fertőződés előrehaladott fázisában mutatott sikeressége egy monumentális eredmény.

Ezen az alapon a terápiát a jelenlegi járványban néhány beteg esetén már alkalmazták. Ezek közül két amerikai egészségügyi dolgozó felépült - de hogy ez a Zmapp-nek volt-e köszönhető, nem világos, hiszen nagyjából 45%-a a fertőzötteknek terápia nélkül is felépül. A másik két, Zmapp-al kezelt beteg nem élte túl a fertőzést, de ennek lehet az is az oka, hogy túl későn kezdték meg a kezelésüket.

Jelenleg azonban a gyógyszert gyártó vállalat szerint nincs elég Zmapp és hónapokig nem is várható hogy lesz.

Bár egy működő kezelés fontossága tagadhatatlan, a leghatékonyabb módszert a jövőbeli Ebola járványok kontrollálására preventív vakcinák jelentik, amelyek a vírus összes törzse ellen tudnak védeni.

via Nature, Nature News

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.