Hamarosan megint Kutatók Éjszakája

KutatókÉjszakája-banner
Szeptember 26-án kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon a Kutatók Éjszakája. Egész Európában egy napon, szeptember utolsó péntekén tartják az eseményt, melynek deklarált célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános "unalmas-kocka" képet, és szórakoztató formában tárja az érdeklődők elé az egyes tudományterületek aktuális eredményeit.

A magyarországi rendezvényeket a Tempus Közalapítvány koordinálja, budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel együttműködve.

Budapesten a Csodálatos univerzum című programon apropóján a Planetáriumban mozizhatunk 3D-ben, megismerve a naprendszerbeli bolygók világát, az űrkutatást, a különféle űrszondákat, teleszkópokat és az űrrepülőgépet. De emellett számos egyetem és akadmémiai kutatóhely várja programmal az érdeklődőket (a programok közt itt bogarászhattok - néhányhoz regisztráció szükséges!),  a Színház- és Filmművészeti Egyetemen pedig az oktatók előadásait este színházi előadások követik majd.

Pécsen a Pécsi Tudományegyetem mellett a Tempus Közalapítvány helyi irodája vesz részt a programban, amely során a Zsolnay negyedben bemutatkoznak a nemzetközi robotolimpia pécsi résztvevői, óriásfraktál épül, lesz electroPí disco, csillagok és fizikai kísérletek világában kalandozhatnak a résztvevők. Az egész eseményt egy drón dokumentálja.

Debrecenben tanulhattok a társas intelligenciáról, lesz genetika és költészet, büntetőjog a mozivásznon és a nagyon népszerű NCIS Debrecen sem marad el.

A Szegedi Tudományegyetemen saját lézershowt állíthatnak össze a látogatók, és idén jön az egyik legkedveltebb program, az egész éjszakás Csillag-party csillagászokkal.

Az elmúlt évekhez hasonlóan számos programmal várja a tudományra éhezőket Gödöllőn a Szent István Egyetem is. Az egyetem Botanikus Kertje minden évben különleges növényeket mutat be - ezúttal számos érdekességet tudhatnak meg a látogatók az itt található közel 300 éves vadkörtefáról is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.