Egy kis aszteroida halad el ma este a Föld mellett

Forrás: NASA/JPL

A 2014 RC kódnevű kisbolygó magyar idő szerint vasárnap 20:18-kor, mindössze 40 ezer kilométeres távolságban fog elhaladni a Föld mellett. A felszínéről visszavert fény mennyiségét vizsgáló mérések szerint az égitest nagyjából 20 méter átmérőjű.

A 2014 RC-t augusztus 31-én fedezték fel arizonai csillagászok. Egy nappal később a Pan-STARRS-1 teleszkóppal megerősítették az észlelést, majd pedig a Hawaii-i egyetem Mauna Kea-n található 2.2 méteres távcsövével pontosították a kisbolygó pályájának előrejelzését.

A 2014 RC a legnagyobb közelsége során 40 ezer kilométerre lesz a Földtől, ami a Föld-Hold távolság közel tizede. Az aszteroida látszólagos fényessége várhatóan 11.5 magnitúdó lesz, tehát szabad szemmel nem lehet majd látni, de amatőr csillagászok már kisebb távcsövekkel is megfigyelhetik.

A kisbolygó a geostacionárius pályán keringő kommunikációs és meteorológiai műholdak alatt fog elhaladni. Szerencsére sem a Földre, sem a műholdakra nem jelent veszélyt és az esemény tudományos szempontból érdekes is lehet, fontos adatokat szolgáltathat a kisbolygókról. A NASA a 2020-as évek elején embert is kíván küldeni egy hasonló méretű égitest tanulmányozására.

A 2014 RC további mozgását alaposan követni fogják, de nem valószínű, hogy bármikor a jövőben veszélyt jelentene a Földre.

via jpl.nasa.gov