Juncker tényleg rárabol a Horizon2020-ra

Megvalósulni látszik a korábban belebegtetett veszély, és a valószínűtlenül ambiciózus gazdaságélénkítő programjának egy részét Jean Claude Juncker valóban a Horizon2020 program tudományra félretett forrásaiból akarja lecsípni.

A döntés legnagyobb vesztese a lágymányosi székhelyű European Institute of Innovation and Technology (EIT),

amely az egyetemek és ipari szereplők közötti kollaborációkat támogatja: az EIT büdzséjének kb. 13%-át, 350 millió eurót irányítanák át a gazdasági programba. De hasonlóan jelentős érvágást lesz kénytelen elkönyvelni a European Research Council (ERC) alapkutatásokat támogató portfóliója is, amiből 2016-17-ben 221 millió eurónyi támogatás vész el (az ERC granteknek a térségben egyébként Magyarország kiemelt haszonélvezője). (Az ERC ugyan így is több pénzből gazdálkodhat, mint az előző ciklusban, de az elvonás akkor is jelentős.)

Juncker szerint a tudomány is jól jár végül, ha sikeres lesz a gazdaságélénkítés. Elég sokan kételkednek egyébként a program sikerében, és sokan azt is csalódottan veszik tudomásul, hogy a tudományos szervezetek, tudományért felelős miniszterek és a tudomány fajsúlyos képviselői nem lobbiztak/tiltakoztak hatékonyabban az elvonások ellen. Könnyen lehet, hogy éppen a gyenge ellenállás miatt vonnak el innen ilyen sokat.

Amint azt az élénkítő program GYIK dokumentuma elég kendőzetlenül bevallja, azért az innovációtól vonnak el pénzeket és nem mondjuk az EU sokat kritizált mezőgazdasági programjától, mert utóbbi politikailag nehezebben lenne megvalósítható.

A Horizon2020-at érintő nagyobb elvonások tételesen (millió euróban):

  • 350.0 – EIT
  • 306.8 – Információs és kommunikációs technológia Information and communications technology
  • 221.2 – ERC alapkutatási támogatások
  • 180.9 – Megfelelő mennyiségű biztonságos, egészséges és jó minőségű táplálék (és más bio-termékek) előállításának biztosítása
  • 169.1 – Nanotechnológia, új anyagok, lézer technológia, biotechnológia és újgenerációs előállítási és feldolgozási technológiák
  • 150 – Energiaprogramok (32.040301)
  • 117.9 – Új és feltörekvő technológiák
  • 109.1 – Energiaprogramok (08.020303)
  • 102.4 – Egy forráshatékony, természetbarát, biztonságos, zökkenőmentes európai utázási rendszer kialakítása
  • 100 – Marie Skłodowska-Curie pályázatok: új szakképzetségek megteremtése és fejlesztése, szakértelem transzfer. 

(via ScienceInsider; AFP-fotó/John Thys)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.