Panorámaképpel ünnepli az Opportunity a leszállásának 11-ik évfordulóját

A Cape Tribulation domb, amelynek a tetejéről a mozaik készült, az Endeavour-kráter falának egy megemelkedett része. A panoráma teljesen lefedi a 22 kilométer széles krátert. A kép nagyfelbontású verziója itt érhető el.

Az Endeavour-kráter a Cape Tribulation domb tetejéről, az Opportunity panoráma felvételén. Forrás: NASA/JPL

A mozaikon látszik egy amerikai zászló is, amely a marsjáró robotkarjának kábeleit védő alumínium lemezre van ráfestve. A zászló a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak állít emléket. A felhasznált a fémdarab a World Trade Center romjai közül lett kiemelve.

Forrás: NASA/JPL

A marsjáró 2011 óta vizsgálja az Endeavour-kráter nyugati részét. A kráterfal egy alacsonyan fekvő régiójától, 135 méternyi magasságkülönbséget kellett leküzdenie, hogy elérje a Cape Tribulation domb tetejét. Innen az Opportunity dél felé indult tovább, egy Marathon-völgy elnevezésű régió irányába, ahol víz jelenlétében keletkező ásványokat detektáltak a bolygó körül keringő űrszondák.

Az utóbbi hetekben problémák merültek fel a marsjáró flash memóriájával. Általában ezen tárolja az adatokat, amikor éjszakára ki van kapcsolva. Így most az irányítók flash memória nélkül működtetik az Opportunity-t, amíg egy jelenleg tesztelés alatt álló szoftverfrissítéssel vissza tudják állítani annak használhatóságát.

Az Opportunity - amelynek akkumulátorait a Curiosity-vel ellentétben napelemek töltik fel - éjszakára kikapcsolja a rendszereinek többségét, hogy legyen elég energiája a nappali működéshez. A flash memória használata nélkül azonban éjszaka nem tud adatokat és képeket tárolni, így most minden marsi nap végén elküldi az adatokat a Földre a NASA keringőegységein keresztül.

2014 nyarán az Opportunity megdöntötte a Földön kívüli vezetés távolsági rekordját. Forrás: NASA/JPL

Az Opportunity 41.8 kilométert tett meg a Mars Meridani Planum régióján a 2004. január 25-ei landolása óta. Ez a távolság nagyobb, mint bármilyen más ember alkotta eszköz által megtett út a Földön kívül. A küldetést eredetileg 3 hónaposra tervezték, de a napelemek a vártnál sokkal jobb teljesítménye, a marsi szél általi megtisztításuk és a JPL mérnökeinek találékonysága lehetővé tette a sokszoros meghosszabbítását. A 11 éves munka során az Opportunity erős bizonyítékokat talált ősi, nedves körülményekre a Marson.

A Mars Exploration Rover program keretében két azonos marsjáró landolt 2004. januárjában, a bolygó két ellentétes oldalán. Az Opportunity társa, a Spirit is egyértelmű bizonyítékokat talált a nedves ősi körülményekre a Gusev-kráterben. Az ősi környezet néhol erősen savas, máshol semlegesebb lehetett. Utóbbiak elméletben alkalmasak lehettek élet fenntartására.

(via NASA JPL)