Csütörtökön évadnyitó Budapest Science Meetup!

Már csak három nap van hátra 2015 első Budapest Science Meetup-jáig. Február 12-én, 19 órára várunk mindenkit a Bajza utca 44. alatt található Milestone Institute-ba. A három előadásban szó lesz a mesterséges intelligencia veszélyessége körüli vitákról, ellenálló festékekről, illetve növények és gombák közti kapcsolatokról. Segítséget a helyszín megközelítéséhez itt lehet találni.

BpScienceMeetup-201502-poszter

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

Szürke eminenciások sokszínűsége - gyökér-asszociált gombák és szerepük

Kovács M. Gábor - ELTE Biológiai Intézet, Növényszervezettani Tanszék

A szárazföldi növények döntő többsége gyökerén keresztül gombákkal él kölcsönösen előnyös kapcsolatban. Sok közismert növény (pl. egyes fenyőfélék, orchideák) képtelen ilyen kapcsolatok nélkül élni és számos ismertebb gomba (pl. galócák, vargányák, szarvasgombák) is ilyen szimbiózisokban élnek. A kapcsolatok egyik legfontosabb funkciója a felek közötti tápanyag”csere”, de számos egyéb hatásuk is ismert, például javítják a növények stressz-tűrő képességét, vagy éppen a növénytársulások szerkezetére gyakorolnak hatást. Az előadás a funkciók és ezek diverzitással való összefüggéseire mutat példákat, illetve arra, hogy a közelmúlt genomikai kutatásai mennyiben segítették az ilyen kölcsönhatásokat kialakító gombák ökoszisztémákban betöltött szerepének megértését.

Funkcionális festékbevonatok mikrokapszulákkal

Szabó Tamás - MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet

A festékbevonatok célja a felületek megóvása a környezet hatásaitól: mechanikai sérüléstől, a korróziótól és a biológiai korróziótól. Munkám során mikrokapszulákkal, mint adalékokkal kívántam növelni a szokványos festékbevonatok fenti jelenségekkel szembeni ellenállását. Ezek a mikrométeres nagyságrendbe eső, gömb alakú szerkezetek lehetővé teszik különféle hatóanyagok tárolását, és adott hatásra történő leadását. Így segítségükkel öngyógyító, algagátló stb. bevonatok hozhatók létre.

Miért nem jelent veszélyt a mesterséges intelligencia?

Kömlődi Ferenc, jövőkutató

Stephen Hawking és Elon Musk szerint a mesterséges intelligencia az emberiség jövőjére leselkedő egyik legnagyobb veszély. Nyilatkozataikkal hosszú hagyományt folytatnak. Ezek a félelmek már a tudományág megszületése előtt jelen voltak, ősidőkig vezethetők vissza a gyökerek. Viszont a szakterület jelenállása szerint minden MI-félelem megalapozatlan, szenzációhajhász riogatás.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.