A Huan Song által vezetett, a Kínai Mezőgazdasági Egyetemen dolgozó kutatócsoport megvizsgálta, hogy milyen élettani hatással van patkányokra a genetikailag módosított Bt rizs fogyasztása.
A Bt transzgénikus rizs (mfb-MH86) a Bacillus thuringiensis baktériumból származó cry1Ab fehérjét kódoló gént fejezi ki. Ez a fehérje a rovarkártevőktől védi a növényt, azáltal, hogy károsítja a rovarlárvák bélrendszerében található sejteket. A kutatók a 90 napos kísérleti időszak után összehasonlították a genetikailag módosított és a hagyományos rizzsel (MH86) táplált Sprague Dawley patkányokat.

A Transgenic Research folyóiratban publikált cikk a nagy vihart kavart Séralini professzor tanulmányának újabb cáfolatát adja.
A patkányok egészségi állapota, testsúlya és táplálék fogyasztása nagyon hasonló volt a génmódosított rizzsel táplált és a kontroll csoport közt.
A kísérlet indulásakor és annak végeztével vérmintákat vettek az állatoktól, amelynek során néhány szignifikáns különbséget találtak a csoportok közt. Az értékek ugyanakkor a patkány egyedek közt megfigyelhető normál különbségek közé estek, így nem köthetők a táplálék GMO, vagy nem-GMO voltához.
Ezután megvizsgálták a patkányok szerveit, illetve szövettani vizsgálatokat végeztek, ahol csak minimális változásokat tapasztaltak.
Az eredmények a kutatók szerint bizonyítják, hogy a GMO Bt rizs fogyasztása nem jár káros hatásokkal. Továbbá a genetikailag módosított rizs ugyan olyan tápláló, mint a hagyományos változat.