A klímaváltozás megállása csak illúzió volt

A globális felmelegedés látszólagos megállása csak időleges illúzió lehetett, egy a Science tudományos folyóiratban megjelent vizsgálat szerint. A globális átlaghőmérsékletek tovább növekedtek a 21. század elején.

Jégolvadás Grönlandon. Forrás: Ian Joughin

Az amerikai NOAA (nemzeti oceanográfiai és légköri hivatal) által nemrég frissített globális hőmérsékleti értékek némileg ellentétben állnak a 2013-as IPCC jelentés konklúziójával.

A kutatók felülvizsgálták a NOAA adatbázist, hogy a tengeri és szárazföldi hőmérsékleti értékek ismert eltéréseit korrigálják és hogy bevegyék új szárazföldi monitorozó állomások adatait, amelyek hálózata az Északi-sarkig terjed ki. Ebből a térségéből korábban hiányosak voltak az adatok. A frissített NOAA adatbázis 2013-as és 2014-es megfigyeléseket is tartalmazza. 2014 volt az eddigi legmelegebb év.

“A lényeg az, hogy az IPCC jelentés értelmében kevesebb volt a melegedés az elmúlt 15 évben, mint az előző 30–60 évben. Ez a megállapítás a mi adataink értelmében már nem állja meg a helyét.”

- így összegezte a cikk konklúzióját Tom Karl, vezető szerző.

Ez a mostani vizsgálat sok olyan publikációt követ, amely megpróbálta megmagyarázni a hőmérséklet növekedés lassulását a 2000-es évek elején. A NOAA frissített hőmérsékleti adatai továbbra is tartalmaznak olyan hűvösebb értékeket, amelyek nem esnek egybe több klíma modellel. Ezekért a különbségekért vélhetően az óceáni áramlások és vulkánkitörések lehetnek felelősek. Tom Karl szerint az emelkedő hőmérsékleteket mutató trend így is egyértelmű az adatokból. Ez még akkor is igaz, hogy ha a kiindulási évnek 1998-at választják a kutatók, amely az El Nino miatt melegebb volt az átlagosnál.

“Tom Karl és kollégái jó munkát végeztek, de igazából csak megerősítették, amit eddig is tudtunk. Nincs valós megállása vagy csökkenése a felmelegedésnek.”

- értékelte az eredményeket Michael Mann, a Pennsylvániai Állami Egyetem klimatológusa.

A globális hőmérséklet 2000 és 2014 közt évtizedenként 0.116 celsius fokkal növekedett. Összehasonlítva, 0.113 celsius fokos emelkedés volt megfigyelhető átlagosan 1950–1999 közt évtizedekre lebontva. A 0.116-os érték valószínűleg még mindig kisebb a valósnál, az Északi-sarki mérések hiányosságainak következtében, így további korrekcióra szorul.

A NOAA adataiban legnagyobb változást az óceáni hőmérséklet mérések kalibrálása jelentették, kiegyenlítve a különbségeket a megfigyelő bóják és a hajókról végzett mérések közt. A hajók ugyan azokon a helyeken magasabb hőmérsékleteket mérnek, mint az óceáni bóják. A NOAA bója rendszerének bővítésének következtében beérkező több adat alapozta meg ennek a lehetőségét.

“Ha számításba vesszük a kis kerekítési hibákat, az El Nino-k hatását és hasonló dolgokat, akkor nagyon kevés megfigyelés marad, ami további magyarázatra szorul”

mondta el Gavin Schmidt, a NASA Goddard intézetének igazgatója.

2100-ig az új IPCC előrejelzések értelmében 2–4 fokkal nőhet a globális hőmérséklet, attól függően, hogy az emberiség képes-e redukálni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Egy ehhez szükséges megállapodásra legközelebb az ENSZ párizsi klímakonferenciáján kerülhet sor.

(via Nature News)