Csütörtökön évadnyitó Budapest Science Meetup!

Február 11-én, 19 órára várunk mindenkit 2016 első Budapest Science Meetup-jára, amely az MTA Könyvtár és Információs Központban kerül megrendezésre. Az előadásokban szó lesz fehérjék kölcsönhatásainak irányított evolúcióval történő kutatásáról, illetve a mohácsi csata magyar történelemre gyakorolt hatásairól.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

Irányított evolúciós megközelítés a fehérjék kölcsönhatásainak vizsgálatában

Szakács Dávid - ELTE TTK Biokémiai Tanszék

A fehérjék makromolekulákkal, például más fehérjékkel vagy DNS-sel és kismolekulákkal kialakított kölcsönhatásai az összes életfolyamat alapját képezik. Ezeknek a kölcsönhatásoknak a részletekbe menő megértése az alapkutatásban és az alkalmazott kutatásban egyaránt fontos. A kölcsönhatásokban ugyanakkor a fehérjék részéről rengeteg aminosav oldallánca részt vesz, ami akadályt gördít a kölcsönható felszínek működésének klasszikus, mutációkon alapuló módszerekkel való feltérképezése elé a lehetséges kombinációk hatalmas száma miatt. Az irányított evolúciós módszerek lehetővé teszik ezeknek az akadályoknak a megkerülését: nagyon kevés előzetes információ alapján nagyon nagy felszíneket egyszerre vizsgálhatunk legyen a cél akár egy kölcsönhatás minden korábbinál alaposabb megértése, vagy újfajta kölcsönható molekulák, például terápiás monoklonális ellenanyagok kifejlesztése.

Tévhitek a 16–17. századi magyar történelemről: Mi veszett el és mi változott meg Magyarországon Mohács után?

Pálffy Géza - MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport