Csütörtökön ismét Budapest Science Meetup!

Június 9-én 19 órára várunk mindenkit a nyári szünet előtti utolsó Budapest Science Meetup-ra, amely az MTA Könyvtár és Információs Központban kerül megrendezésre. Az előadásokban szó lesz a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygójáról, fehérjék káros módosulásáról, illetve fogvatartottak elhelyezkedési esélyeinek kutatásáról.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

2007OR10, a névtelen törpebolygó

Kiss Csaba - MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

A New Horizons kb. 1 évvel ezelőtt repült el a Plútó és a Charon mellett, és csodálatos képeket küldött a Naprendszer legrégebben ismert törpebolyó rendszeréről. De honnan tudhatunk meg ténylegesen valamit egy olyan, a Naprendszer peremén, a Plutónál háromszor távolabb keringő égitestről, amihez nem küldünk a közelében elrepülő, vagy arra leszálló szondát? A közelmúltban a Kepler űrtávcső K2 missziójának és a Herschel infravörös űrtávcső adatainak alapján azt találtuk, hogy a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygója a 2007OR10 nevű égitest, a Plútó és az Eris után. Az előadásban bemutatom, hogy ezeknek az adatoknak a birtokában hogyan következtethetünk egy ilyen távoli égitest fizikai tulajdonságaira, felszínénk összetételére és esetleges kísérőjére, és arról is beszélni fogok, hogy ha valóban a 2007OR10 a harmadik legnagyobb törpebolygó, hogyan különbözhet ennyire a többi, hasonló méretű, 1000km-nél nagyobb égitesttől, mint mond ez nekünk a ma megfigyelhető Naprendszer kialakulásának körülményeiről.

Fehérjék spontán módosulása és ennek hatása

Láng András - MTA-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport

Az élő szervezeteket felépítő makromolekulák integritásuk fenntartásához számos fiziko-kémiai folyamatnak kell ellenálljanak. A fehérjék egyik ilyen stresszhatása különösen egy aminosav, az aszparagin jelenlétéhez köthető. Ennek az aminosavnak az ún. dezamidációs reakciója egyirányú folyamat, aminek következtében a fehérje alapvető információtartalma változik meg. Emiatt a fehérjékre drámai hatással bírhat, mely végső soron különféle feltekeredési betegségek (pl. neurodegenerációs, mozgásszervi, szem) kialakulásához vezethet. Előadásomban ennek a folyamatnak és hatásának bemutatására szorítkozom.

Bűn és bűnhődés: volt fogvatartottak a munkaerőpiacon

Kőműves Zsófia - CEU, Közgazdaságtudományi Tanszék

Kutatásomban 2003 és 2011 közötti magyar adatokon azt mérem, hogy hogyan alakulnak a szabadulók elhelyezkedési esélyei és bérei a börtön után.  Az eredmények azt mutatják, hogy még a legtörekvőbb, később sem visszaeső fogvatartottak is hatalmas hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon szabadulás után. Bár átlagos foglalkoztatási arányuk és bérük idővel visszaáll a börtön előtti szintre,  ez valójában egy nagyon erős lemaradást jelent a hozzájuk hasonló végzettségű, de börtönt meg nem járók karrieréhez képest. A börtönbe később visszakerülők szabadulás utáni munkaerőpiaci helyzete még ennél is sötétebb. Amerikai kutatások azt mutatják, hogy célzott reintegrációs programokkal ezek a tendenciák megfordíthatóak. Fontos lenne a jó programok tanulságait itthon is alkamazni, mivel  a börtön utáni talpraállás és a visszaesés elkerülése nem csak a volt fogvatartottak, hanem a teljes társadalom érdeke.