Mi az a "szén buborék" és miért kell odafigyelnünk rá?

Látogatóink visszatérő kérdése, hogy miért nincs és mikor lesz angol nyelvű Science Meetup Budapesten. Hivatalos "álláspontunk" ebben a kérdésben (amit most is felvállalunk), hogy az esemény elsődleges célja a tudományos ismeretterjesztés és nem a nyelvoktatás, előbbi célt pedig legjobban az szolgálja, ha előadóink anyanyelvükön, a lehető legjobb tudásuk szerint mutatják be munkájukat a látogatóknak.

De ez nem jelent dogmatikus elzárkózást az angol nyelvű ismeretterjesztéstől, hiszen adott esetben - pl. ha az előadó nem magyar anyanyelvű - ez akár indokolt is lehet. Épp ezért most belevágnánk egy új (spin-off) sorozatba is, ahol egy picit más formában (egy előadóval alkalmanként), de angol nyelven lehetne aktuális tudományos vonzatú kérdésekről hallani.

Szóval indul a BudapestScienceMeetup+, ahol első előadónk csütörtökön Anthony Hobley a Carbon Tracker CEO-ja lesz, aki a "szén buborék" veszélyeire fogja felhívni a figyelmet. 

És hogy mi is az a "szén buborék"? Ahhoz, hogy a Földnek esélye legyen a globális fölmelegedés kritikus 2°C küszöbértékén belül tartására, a tőzsdére vezetett cégek meglévő szén, kőolaj és földgázkészleteinek 60-80%-át nem lehet fűtőanyagként felhasználni. Ráadásul az éghajlat-változással kapcsolatos politikai lépések mellett azzal is számolni kell, hogy új energiagazdálkodási szokások terjedhetnek el nagyon gyorsan (pl. ha az elektromos autók elterjedésének mai trendje folytatódik, 2025-ben naponta mintegy két millió hordóval, 2050-ben pedig már mintegy napi 25 millió hordóval kisebb nyersolaj fogyasztás valószínűsíthető). Ez pedig azt jelenti, hogy a szén, kőolaj és földgázkészletek kiaknázásával és feldolgozásával foglalkozó vállalatok tőzsdei értéke (amely egyelőre szinte a teljes szénhidrogénkészlet kiaknázásával számol) a következő évtized során akár 2.2 trillió dollárral csökkenhet. Ha nem készülünk fel erre időben, az az egész pénzügyi rendszert a 2008-as válsághoz hasonló módon megrengetheti. 

Forrás: CarbonTracker

Külön köszönet az előadás megvalósításához nyújtott támogatásért a budapesti Brit Nagykövetségnek, illetve az Asimov Alapítványak.

A rendezvény ingyenes, de ha részt vennétek, kérlek regisztráljatok itt. Gyertek minél többen, mert akkor biztos, hogy lesz folytatás is!