Gyökér-asszociált gombák és szerepük

A februári Budapest Science Meetup-on Kovács M. Gábor (ELTE Biológiai Intézet, Növényszervezettani Tanszék) a szárazföldi növények gyökereihez kapcsolódó gombákról és az együttélés hatásairól beszélt a friss genomikai eredmények tükrében.

Az előadó összefoglalója:

A szárazföldi növények döntő többsége gyökerén keresztül gombákkal él kölcsönösen előnyös kapcsolatban. Sok közismert növény (pl. egyes fenyőfélék, orchideák) képtelen ilyen kapcsolatok nélkül élni és számos ismertebb gomba (pl. galócák, vargányák, szarvasgombák) is ilyen szimbiózisokban élnek.

A kapcsolatok egyik legfontosabb funkciója a felek közötti tápanyag”csere”, de számos egyéb hatásuk is ismert, például javítják a növények stressz-tűrő képességét, vagy éppen a növénytársulások szerkezetére gyakorolnak hatást. Az előadás a funkciók és ezek diverzitással való összefüggéseire mutat példákat, illetve arra, hogy a közelmúlt genomikai kutatásai mennyiben segítették az ilyen kölcsönhatásokat kialakító gombák ökoszisztémákban betöltött szerepének megértését.