Napokon belül újraindulhat az LHC részecskegyorsító

A CERN vezetői szerint már ezen a hétvégén megindulhatnak az első protonnyalábok a feljavított Nagy Hadronütköztető (LHC) részecskegyorsítóban, miután sikerült a rövidzárlatot okozó törmeléket eltávolítani.

Forrás: CERN

A svájci Genf mellett található európai részecskefizikai laboratóriumban, múlt héten tervezték újraindítani a részecskegyorsítót, két évig tartó fejlesztések után.

Ezzel az LHC energiaszintjét a korábbi 8 TeV (terra elektronvolt)-ról 13-ra emelték. Ez 1-2 év múlva 14 TeV-ra emelkedhet. A nagyobb energiák segíthetnek bizonyítékot szolgáltatni szuperszimmetria elméletre, amely a részecskefizika standard modelljének kibővítését adhatja. Továbbá, a sötét anyagot alkotó részecskéket is feltárhatják. A sötét anyag alkotja az univerzumban lévő anyag 85%-át.

Az újraindítás előtti tesztek során a mérnökök egy rövidzárlatra lettek figyelmesek. Ezt egy szupravezető mágnes biztonsági berendezésének részét képező, dióda dobozba került fém törmelék okozta, amely rövidzárlatot csinált a mágnes áramforrásában.

A mérnökök első próbálkozása a törmelék eltávolításra úgy tűnik sikeres volt. Március 30-án egy elektromos kisülést küldtek végig a problémás áramkörön, hogy elégjenek a hibát okozó fémdarabkák.

A mai tesztek arra utalnak, hogy ez a procedúra rendben működött és eltűnt az elektromos rövidzárlat. A mérnökök most visszarakják a megfigyelő és biztonsági berendezéseket az áramkörre, mielőtt azt újra üzembe lehet helyezni. Ezzel hétvégéig el is készülhetnek és akkor már elvileg semmi nem állja útját az LHC újbóli elindulásának.

Ha ez a gyors megoldás nem működik, az több hónapos csúszásokat tudott volna okozni. A törmelék manuális eltávolításához föl kellett volna melegíteni szobahőmérsékletre az 1.9 kelvinen (–271.2 celsius) üzemelő mágneseket, majd ismét lehűteni.

(via Nature)