Csütörtökön ismét Science Meetup!

Már csak két nap van hátra az év utolsó előtti Budapest Science Meetup-jáig. November 12-én, 19 órára várunk mindenkit az MTA Könyvtár és Információs Központba. Az előadásokban szó lesz az MRI idegrendszeri kutatásokban való alkalmazásáról, evolúciós folyamatok szintetikus biológia eszközeivel történő vizsgálatáról és arról, hogy mennyire tükrözi "A marsi" könyv és film azt amit a Marsról tudunk. 

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

Funkcionális MRI az agykutatásban: mítosz és valóság

Gál Viktor - MTA-TTK Agyi Képalkotó Központ

"Ausztrál tudósok kimutatták, hogy a gyermeküket rendszeresen pelenkázó apák agyi aktivitása..." - és a kevésbé figyelemfelkeltő címmel bevezetett MRI kíséletekről szóló beszámolók sokszor keltenek zavart az idegtudományban járatos szakemberekben is. Reményeim szerint az idegrendszeri MRI mérések és kutatások módszertani hátterének, illetve néhány vizsgálat eredményének ismertetése a technológiában rejlő potenciál érzékeltetése mellett kirajzolja annak határait is.

Szintetikus biológia az evolúciókutatás szolgálatában

Nyerges Ákos - MTA-SZBK Kísérleti Evolúcióbiológiai Csoport

Szintetikus biológia: az élőlények tulajdonságainak tervszerű befolyásolását, az életfolyamatok tudatos tervezését célzó tudományág, mely a 21. században kezdte meg kibontakozását. Azonban miként segítheti elő ezen biomérnöki tudományterület a biológiai alapjelenségek megértését? Kutatásommal az elmúlt években erre keresve a választ, előadásban ehhez kapcsolódóan vázolom fel a már elért eredményeket és új lehetőségeinket a jövőre nézve.

Mennyire jó sci-fi a Marsi?

Molnár László - MTA CSFK - Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Andy Weir a Marsi című könyvét, és a belőle készült filmet is a geekek és a realisztikus scifi győzelmeként ünneplik. Körbejárjuk, hogy mennyire is akkurátus a Marsi, mint könyv és mint film, és hogy milyen elődei voltak, mint marsi és hard scifi. És hogy az egész kérdésnek van-e értelme a szórakoztatás szempontjából.