Csütörtökön ismét Budapest Science Meetup!

Május 12-én, 19 órára várunk mindenkit 2016 negyedik Budapest Science Meetup-jára, amely az MTA Könyvtár és Információs Központban kerül megrendezésre. Az előadásokban szó lesz genomszerkesztési eljárások biotechnológiai gyakorlatban való használatáról, a titkosítás alapjairól és az alkalmazása körüli vitákról, valamint a két világháború közötti Magyarország turizmusáról és az ebből levonható tágabb következtetésekről.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

Genomszerkesztés nyulakban

Hiripi László - MBK, Kérődző Genom Biológia Kutatócsoport

A genomszerkesztés a jelenlegi biotechnológia leggyorsabban fejlődő módszere. Segítségével gyakorlatilag bármilyen célzott módosítás létrehozható a DNS-ben, fajoktól függetlenül. Úgy tűnik, hogy segítségével a növénytermesztés, állattenyésztés, gyógyászat, gyógyszeripar ugrásszerű változásokon megy keresztül a következő évtizedben. Egy hazai állatbiotechnológiai példán keresztül mutatjuk be a rendszer hatékonyságát.

Nincs semmi titkolnivalóm….?

Tomcsányi Domonkos - PPKE-ITK

Manapság napi szinten rendszeresen olvashatunk híreket egy olyan témában amely régebben csak nagyon keveseket érdekelt, ez pedig nem más, mint a magánszféra védelme. Apple vs FBI, a titkosítás betiltása, terroristák és a bűnüldözés - ezek mind a közelmúltban megjelent cikkek témái, amelyek között még egy szakembernek is könnyű elvesznie, nem hogy egy laikus érdeklődőnek. Kinek az oldalára álljunk, ha lehet egyáltalán választani? Akik a biztonságot tartják elsősorban fontosnak azok a terroristál bűntársai?

Előadásomban megpróbálom kibogozni ezt az igen komplex kérdéskört, és ezzel együtt megpróbálok pár hasznos, gyakorlati tippet is adni amelyek betartásával sokkal biztonságtudatosabb felhasználókká válhatunk.

A balatoni nyaraló születése - Turizmus és nyaralás a két világháború közötti Magyarországon

Ablonczy Balázs - MTA-BTK, Történettudományi Intézet

Mikor kezdődött a balatoni nyaralás szokása? Mikorra épült be a tópart? Mi az a bikavonat és hogyan kezdte meg csillogó karrierjét a magyar életben a manzárd? Továbbá: mitől kék a kéktúra? És mit mond el a húszas-harmincas évek mindennapjairól,és különbségeikről a Galyatetői Nagyszálló lépcsőkorlátja? Az előadásban ezeket a kérdéseket járjuk körbe, a fő kérdés persze mégis az: hogyan fér meg egymással egy autoriter rendszer hierarchizált világa és a magának szüntelen utat törő technikai, életmódbeli modernitás és vajon jó végéről fogjuk-e meg a Horthy-korszak történetét, amikor csak a politikára koncentrálunk?